Grejalice za kafiće: kako da vaše bašte i terase privuku goste i u hladnim danima

infracrvene grejalice za kafice baste i terase 1

Pre nego što su infracrvene grejalice za bašte i terase postale popularne među ugostiteljima koji svoje goste poslužuju na otvorenom i u toku hladnog perioda godine, moglo bi se reći da su ove grejalice za terase i spoljni prostor bile nešto poput dobro čuvane tajne ili recepta. 

Srećom, za kvalitetan proizvod i uslugu se kad-tad pročuje.

Tako smo došli do toga da hladni vremenski uslovi više ne diktiraju rad kafića na otvorenom. 

Dodatno, 2020. godina nam je svima pokazala koliko mogućnost da makar bašte i terase kafića rade ume da bude spasonosna – kako po profitabilnost i opstanak kafića, tako i po sve nas koji volimo da uživamo u bašti svog omiljenog mesta u gradu i da pritom popijemo šolju dobre kafe.

U nastavku ovog teksta pročitajte kako infracrvene grejalice za bašte zajedno sa drugim korisnim savetima mogu da naprave ogromnu razliku u poslovanju vašeg ugostiteljskog objekta u hladnim danima, da vam zadrže redovne, i – privuku nove verne goste.


Infracrvene grejalice za bašte ili standardne grejalice za terase i spoljni prostor kafića?

Odaberite odgovarajuće grejno telo.

Na tržištu danas dostupna je šarolika ponuda opcija za grejanje spoljašnjeg prostora. Infracrvene grejalice za bašte su jedna od njih. 

Mnogi vlasnici ugostiteljskih objekata se ipak i dalje odlučuju za starije varijante baštenskih i grejalica za terase poput gasnih grejača, plinskih topova odnosno pečurki za grejanje.

Hajde da vidimo koja je razlika između ovih grejalica za kafiće.

Standardne grejalice za terase i bašte kafića

Plinski topovi i dizel topovi za grejanje
Plinski i dizel topovi

Gasni tj. plinski grejači i njihove varijante svoj rad zasnivaju na dotoku gasa kao primarnog energenta koji ih pokreće. Plinska pečurka, na primer, ima u svoje kućište ugrađenu plinsku bocu, dok gasni topovi imaju ventil za protok gasa povezan sa kontrolnom tablom pomoću koje se rade sva podešavanja, kao i strujni kabl.

Plinska pečurka je naročito vizuelno atraktivna i najčešće je korišćena kao model grejalice za terase i bašte kafića i restorana. 

Nju nije potrebno priključivati na napajanje električnom energijom, već radi na propan/butan gas kojim se puni plinska boca koja se u nju ugrađuje. Plinska pečurka je vrsta čvrstog i sigurnog gasnog grejača za spoljni prostor, napravljenog od izdrživog, dugotrajnog, nerđajućeg čelika.

Ova vrsta grejalice za spoljni prostor kafića brzo zagreva široko područje i obasjava ga, pa je i divan izvor svetlosti, koji romantizuje i opušta celokupan ambijent.

Plinske pečurke u bašti kafića predveče
Izvor fotografije: Maclean’s (by Kaja Tirrul)

Kako gas važi za jeftiniji energent u odnosu na drva, ugalj i struju, ovaj vid grejanja ume da bude novčano isplativ, naročito što su veće površine prostora koje se zagrevaju. 

Međutim, ovakvi grejači, iako se i dalje koriste kao grejalice za terase, bašte i vrtove nisu najidealnije grejalice za kafiće i njihove otvorene prostore.

Obzirom da se njihova upotreba preporučuje samo u dobro provetrenim prostorima gde ne boravi puno ljudi, oni su, zavisno od modela, više pogodni za zagrevanje garaža, gradilišta, hala, magacina sa dobrim ventilacionim sistemom i sličnih velikih površina.

Dalje, za postavljanje celokupne instalacije u ugostiteljskom objektu neophodno je angažovati stručnjake koji imaju dozvolu za izvođenje takvih radova, kao i naknadnih redovnih kontrola – a sve u cilju obezbeđivanja sigurnosti svih koji borave u prostoru.

S druge strane, ako se koriste plinske boce – njih je potrebno pravovremeno naručivati, pravilno odlagati i redovno menjati.

Ipak, najveći nedostatak gasnih odnosno plinskih baštenskih grejača je što se njihovim korišćenjem gubi ogromna količina električne energije a razlog je što oni zagrevaju prostor i objekte u njemu posredstvom toplog vazduha.

Infracrvene grejalice za bašte i terase kafića

Za razliku od njih, infracrvene grejalice za bašte ne zagrevaju okolni vazduh, već samo objekte u zoni grejanja na koju su usmerene, i od trenutka kada se uključe. Na taj način one čak 98% električne energije koju preuzmu emituju u obliku toplotne energije.

Time pretiču gasne grejalice za terase i spoljni prostor kada je u pitanju ušteda električne energije, i direktno utiču na smanjenje računa za struju.

Ove infracrvene grejalice za kafiće su sve popularnije i iz još nekoliko ključnih razloga.

Infracrveno zračenje koje one emituju je zdravo i pogoduje i ljudima i kućnim ljubimcima (biljke je samo neophodno češće zalivati). Infracrveni zraci se čak koriste u bolničkim inkubatorima za novorođenčad. Potpomažu cirkulaciju, ublažavaju upale i reumu, i izrazito su pogodni za ljude koji imaju oboljenja respiratornog sistema, za asmatičare i one koji pate od alergija.

Obzirom da sa hladnim danima kreću i različita virusna oboljenja respiratornog sistema, ove grejalice za terase i bašte su odlično rešenje za veće površine sa puno ljudi kao dodatna zaštita.

Infacrvene grejalice za terase postavljene na nosače u bašti kafića
Izvor fotografije: The Conversation

Kako milenijalci, ali i ostale generacije, sve više vode računa o zdravom i ekološki prihvatljivom načinu života, sigurno ćete ih privući i zadržati ako napomenete da vaše grejno rešenje ne troši kiseonik, ne isušuje vazduh, ne podiže prašinu i alergene, i nema štetnih nusproizvoda poput CO2.

S druge strane, vlasnici objekata imaju brigu manje jer infracrvene grejalice za bašte ne emituju neprijatne mirise niti su bučne – njihov rad je veoma tih, tako da ne ometaju atmosferu kada je muzika sasvim tiha ili isključena.

Zbog ravnomernog raspoređivanja temperature, gosti uvek imaju prijatan osećaj ogrejanosti blagim sunčevim zracima, što se odražava na njihovo raspoloženje, opuštenost i želju da više vremena provedu u takvom okruženju.

Izvor fotografije: Penumbra

Bitno je i napomenuti da, za razliku od plinskih grejača, ove grejalice za kafiće mogu da se koriste za zagrevanje i u zatvorenim prostorijama, jer su potpuno bezbedne.

Preporučujemo da pročitate naš vodič za odabir infracrvene grejalice. Taj zadatak nije lak, ali uz našu pomoć izabraćete najbolju grejalicu za Vaše potrebe!

Postavite grejalice za terase i bašte na prava mesta.

Grejalice za kafiće: infracrvene Kumtel Ecoray EXS-25 električne grejalice za terase i bašte kafića
Infracrvene grejalice za kafiće u bašti kafića po danu
Izvor fotografije: The Local

Infracrvene grejalice za bašte i terase se jednostavno postavljaju. Uputstvo za upotrebu, svi neophodni šrafovi i ostali delovi dolaze u paketu sa njima, a od alata je uglavnom potrebna samo obična bušilica. 

Obzirom da ove grejalice za terase funkcionišu na solarnom principu i deluju na zagrevanje objekata u prostoru na koji su usmereni, preporučuje se njihovo postavljanje na što višu poziciju na zidu ili na specijalni nosač za grejalice.

One su predviđene da zagrevaju ljude i objekte na otvorenoj površini kvadrature do 10m2, a zbog njihovog usmerenog delovanja i činjenice da gotovo da nema gubitka toplotne energije – na njihov rad ne deluju ni kiša ni vetar.

Zbog modernog dizajna baštenske grejalice za kafiće dodaju na eleganciji i komforu prostora, a postavljene na nosač utiču na još atraktivniji celokupan utisak, i postaju lako prenosive.

Elegantne infracrvene grejalice za otvoreni, poluotvoreni i zatvoreni prostor kafića i restorana
Izvor fotografije: Tripadvisor

Sve ovo utiče da gosti ugostiteljskog objekta stiču utisak i osećaj prijatnog, konstantno toplog i udobnog mesta u kom mogu da se opuste (ili rade skoncentrisano), želeći da se tu zadrže, i – iznova vraćaju.

Obezbedite udoban nameštaj, jastučiće i tople prekrivače.

Zimska terasa kafića u Njujorku, ugodna atmosfera sa jastučićima, ćebadi, svećama i prigušenom rasvetom
Izvor fotografije: Secret NYC (by Michael Kleinberg)

Pobrinite se da nameštaj, naročito stolice za sedenje u kafiću budu kvalitetne, čvrste i udobne. Njihovi nogari, isto kao i nogari stolova, ne bi trebalo da budu izvijeni ka spolja kako ne bi ometali goste pri sedanju i ustajanju, niti konobare dok poslužuju. Obratite pažnju i na dimenzije stolova, kako bi njihova visina bila odgovarajuća a radna površina ni prevelika, ali ni isuviše mala.

Stručna lica iz oblasti ugostiteljstva preporučuju da nameštaj, naročito sedeći deo, uvek bude od čvršćeg materijala, a da se dodatna udobnost postigne mekanim naslonima i podmetačima za sedenje. Topli prekrivači, plišana ćebad i po koje mekano, dekorativno jastuče će u hladnim danima sigurno obradovati posetioce kafića. A još kada jedan ovakav filmki ugođaj obaspe toplota infracrvene grejalice za bašte i terase, tražiće se mesto više.

Dodatno utoplite atmosferu, mimo korišćenja infracrvene grejalice za kafiće.

Pored postavljanja spoljašnje grejalice za kafiće, celokupnu atmosferu možete dodatno utopliti zanimljivom rasvetom. Nepisano pravilo da je tokom dana najbolji izbor prirodno osvetljenje, dok, kako pada mrak, preporučuje se blago osvetljenje stolova a jače osvetljenje delova prostora koje želite da naglasite.

Lampice, rasveta, svece i topla vecernja atmosfera u spoljnom prostoru kafića i restorana.
Izvor fotografije: OpenTable

Dodatno, na stolove možete postaviti posudice sa aromatičnim svećama, i deliće sezonske dekoracije: nekoliko šišarki, kestenje, par raznobojnih jesenjih listova, ili na primer – jednostavnu figuricu novogodišnjeg patuljka. Ove sitnice podsvesno mogu da učine mnogo za ugođaj vaših gostiju, a više o tome kako ukrasiti kafić za novogodišnje praznike pročitajte ovde.

Obezbedite stabilan i brz internet i u bašti kafića.

Da ne zaboravimo nešto bez čega danas jednostavno, hteli mi to ili ne – ne možemo. 🙂

Bilo da je neophodan zaposlenima u kafiću prilikom naplate računa, gostima dok povremeno letimice proveravaju društvene mreže i notifikacije, ili dok ozbiljno rade na bitnom projektu uživajući pritom na svežem vazduhu u bašti vašeg kafića, stabilan i brz internet protok je nešto bez čega teško može da se zamisli jedan moderan kafić.

Osmislite nešto instagramično.

Ovo je caka koju mi je otkrila prijateljica koja se bavi digitalnim marketingom.

Postoji koncept poznat kao ‘’Instagram klopke’’ koji je naročito zgodan i možda najbolje može da se primeni baš u slučaju ugostiteljskih objekata poput kafića.

Naime, potrebno je da se dosetite ili osmislite nešto originalno što će se samo u vašem kafiću posluživati ili će stajati za fotkanje u bašti/na terasi kafića. Nešto na šta će reakcija gostiju gotovo neozbežno da bude: ‘’wow, ček’da fotkam ovo/da se fotkam ovde za Insta!’’ 

Šoljica čaja sa dekoracijom od jesenjeg lišća i svećicama, sa zamagljenom pozadinom.
Izvor fotografije: Freepik (by pvproductions)

Neki zanimljiv dezert, neobično dekorisan topli napitak ili koktel, neka zanimljiva statua, predmet…

U krajnjem slučaju, to uvek može da bude i ljubimac koji živi u vašem lokalu, jer – zaista će retko ko uspeti da odoli dobroćudnom psu ili maci domaćinu.

Ne zaboravite da sve to bude propraćeno i online.

Kao i konekcija na internet, danas je postojanje i redovno objavljivanje na društvenim mrežama nešto što se podrazumeva, odnosno – znak da osoba ili biznis ‘’zapravo postoji’’.

Šalu na stranu, promocija na društvenim mrežama itekako znači za građenje imidža vašeg kafića, privlačenje novih, ali i zadržavanje postojećih gostiju.

Redovno prenošenje tople, udobne i ugodne atmosfere u vašoj bašti u hladnim danima, nekoliko dobrih fotografija, i obaveštenja o, recimo – predstojećoj tematskoj večeri ili kvizu može da napravi veliku razliku u poslovanju. Možete slobodno da napomenete da ste za sve one koji vole da sede napolju obezbedili zdrave infracrvene grejalice za bašte i terase, i topao, ušuškan prostor.

Takođe, ne zaboravite ni na ljude koji još ne znaju za vas a traže mesta poput vašeg kafića putem Gugla. Budite mudri i ako već to niste uradili – napravite Google My Business nalog, popunite ga i redovno ažurirajte.

Lepe fotografije, tačne informacije i utisci koji ovim putem zadovoljni korisnici ostavljaju itekako će se pozitivno odraziti na popularnost i posećenost vašeg kafića!

Vaši zaposleni i – postojano odličan espreso! 🙂

I za kraj, a možda i najvažnije – postarajte se da vaši zaposleni uživaju u svom poslu i da generalno vole ljude, a da je espreso koji se kod vas poslužuje, kako i u naslovu stoji: postojano odličan!

Energija onih koji dočekuju goste u kafiću pleni i direktno utiče da vam se oni iznova vraćaju, a ko još ne uživa u šoljici dobrog espresa? 🙂

Ljubazan konobar poslužuje šoljicu espresso kafe posetiocu kafića i osmehuje se
Izvor fotografije: Freepik (by peoplecreations)

Hvala na čitanju! Pogledajte još naših tekstova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i saznajte prvi o najnovijim akcijama i popustima.

HVALA NA PRIJAVI!