Zameniti video igre zabavom na otvorenom

Ne grešimo ako tvrdimo da većina roditelja teško odvaja decu od mobilnih uređaja i sve ih ređe vode napolje. Svesni smo modernog i brzog vremena u kome živimo pa nećemo kriviti samo roditelje. Država, društvo, poslodavci..svi su umešani u ovu nevolju, dok svetski pedijatri upozoravaju na posledice po razvoj dece. Naravno, postoji veliki broj dobrih razloga zbog kojih deca treba da uče moderne tehnologije u mlađim danima, ali niko ne želi da rizikuje fizički i psihički razvoj dece radi toga. Naravno da na tabletima i računarima postoji kvalitetan i edukativan sadržaj za decu, ali ne na štetu vremena provedenog napolju i u pravoj igri.

Kako da animirate Vaše dete

Kao roditelji postali smo maheri smišljajući razne načine kako da izvedemo decu napolje. Nažalost, decu više ne inspiriše ni sunčan dan, ni sneg, ni letnje vreme, a, često, ni drugari koji se igraju pod prozorom. Ponekad je obična šetnja uz razgovor dovoljna da se dečija psiha osveži novom količinom informacija. Što češće zaboravite na mobilni telefon, pomažete deci da ostvare kvaliteniji odnos sa vama. Deca svaki dan uče, pa nove okolnosti i promene ambijenta dodatno stimulišu njihovu maštu.

Deca imaju omiljene igre napolju. Neke igre koje smo mi voleli, više se ne igraju, dok su se neke nove pojavile. Trčanje, ljuljanje, vrtenje i skakanje će uvek biti tu. To su igre i pokreti koje je priroda ugradila u dečiji mozak kao potrebu za fizičkim i psihičkim razvojem. Sa stručne tačke gledišta, to je mnogo više od igre. Što više ovih pokreta omogućimo deci, bolje ćemo ih opremiti za život i budućnost. Motorika je izuzetno važna za sveukupni psihosocijalni razvoj deteta. Roditelji moraju aktivno i zainteresovano da učestvuju u ovom procesu.

Skakanje je najpozitivnija aktivnost za razvoj deteta

Skakanje je jedna od aktivnosti koja uvek, bar po malo, plaši roditelje, ali je neverovanto pozitivna za razvoj deteta. Dok skaču, deca uče koordinaciju delova tela, održavaju i vežbaju ravnotežu, brzo reaguju i uče da se kreću u ritmovima. Skakanje ubrzava otkucaje srca, podiže adrenalin dok deca uživaju ni ne shvatajući kako se usput pravilno razvijaju.

Svaki skok razvija mišiće i blagotvorno utiče na stav i držanje deteta. Pokreti koji tokom skakanja postaju nova navika, deci će kasnije pomoći u drugim aktivnostima u svim aspektima života. Skakanje na trampolini podrazumeva dodatu koncentraciju jer dete smišlja sledeći pokret čime vežba svoje mentalo zdravlje i pažnju.

Na trampolini dete radi pokrete kojih se možda ranije i stidelo ili ih nije poznavalo, što značajno utiče razvoj samopouzdanja.

Trenirajte sa decom, trčite sa decom, šetajte ljubimce sa decom, upoznajte grad sa decom, jednostavno, budite deca sa decom. Sigurni smo da nije uvek lako, ali ne učite dete da ne padne, učite ga da uvek ustane.

Kompletnu ponudu trampolina iz našeg asotimana potražite na linku: https://eklix.rs/kategorija/decija-oprema-i-igracke/trampoline

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *