Muljače za voće – Dočekajte sezonu spremni

Prvi korak za dobro vino ili rakiju jeste prolazak kroz muljače za voće.

Jedno od prvih vesnika jeseni jeste berba grožđa i drugog voća. Svako ko je ikada učestvovao u jednoj kaže da je to posebno iskustvo koje se ne zaboravlja. Uloženo vreme, pažnja i ljubav koje se posvećuje svakoj biljci se konačno isplaćuje i ona uzvraća plodovima onima koji su o njoj brinuli. Naravno, berba je samo početak. Svaki iskusni proizvođač vina ili rakije će vam reći da je sledeće na listi važnosti priprema voća za pravljenje vina ili rakije. Odgovor je naravno tema ovog teksta, muljače za voće.

Bilo da ste proizvođač na veliko, domaćinstvo koje se bavi manjoj proizvodnjom ili  želite postati sam svoj majstor za vino ili rakiju. Ono što vam je neophodno za početak jesu muljače za voće.

Počinje gajenjem, berbom i muljačom, ali se završava jesenjim i zimskim danima u toplim domovima. Najlepše je sedeti u krugu porodice i priljatelja za vreme zajedničkog obroka i utopliti se čašom dobrog vina ili čašicom rakije.

U daljem tekstu možete pročitati sve o tome kakve sve muljače za voće postoje i odlučiti se za to koji je pravi izbor za vaše potrebe.

 

Ručne ili električne muljače za voće, koja odgovara vama i vašim potrebama?

Ono što morate znati jeste da nije samo razlika u tome da li je muljača za voće ručna ili električna. Muljače za voće takođe imaju i određenu kilažu koju mogu obrađivati. Postoji i razlika u tome da li muljača ima funkciju odvajanja peteljke od voćke ili ne. Sve ovo je veoma važno za znati pre nego što se odlučite jer ono utiče na proizvod koji želite da dobijete.

Sipajte sebi čašu vina, udobno se smestite pa da zajedno prođemo kroz vrste i funkcije muljače za voće.

Ručne muljače za voće

Ručna muljača MICROENO za grožđe

Muljača je izrađena od čelika što je čini dugotrajnom i savršenom za svako domaćinstvo. Valjci muljače su samopodesivi i izrađeni od aluminijuma, a kapacitet levka je 500kg/h. Velika prednost rućne muljače za voće jeste upravo u tome što nije potrebna električna energija kako bi se ona koristila. Što je čini prenosivom i mogućom za korišćenje bilo gde. Ovaj model je posebno pogodan za prenošenje jer je težak svega 15kg.

Ručna muljača MICROENO za grožđe je idealan za sva domaćinstva i male proizvođače zbog svoje izdržljivosti, prenosivosti i mogućnosti da se koristi bilo gde.

 

Ručna muljača ENO 3 za grožđe sa odvajanjem peteljke

Kao i prethodni primer i ova muljača ima levak od čelika i samopodesive valjke izrađene od aluminijuma. Ono što izdvaja ovu muljaču jeste to što ima funkciju odvajanja peteljke od voćke. Muljača ima korpu od nerđajućeg čelika u koju odbacuje odvojene peteljke.

Prednost jeste što ne koristi električnu energiju što je čini pogodnom za korišćenje na mestima gde nije moguće povezati muljaču na struju. Ono što čini ovu muljaču posebnom, osim funkcije odvajanja peteljki jeste veliki kapacitet koša koji je 1000 – 1200kg/h, a pored toga sama muljača je težine svega 40kg.

Sama peteljka utiče na ukus vina ili rakije, zato biste trebali obratiti pažnju pogodnosti koje dobijate time što muljača ima ovu funkciju.

 

GRIFO Muljača za grožđe – manuelni pogon

Ako vam je ipak potrebna neka kombinacija prethodne dve, a da pritom ima kvalitet korpe izrađene od emajliranog čelika, onda je ova muljača pravi izbor za vas. Kapacitet korpe je 300 – 500kg/h, a pored toga ima funkciju odvajanja peteljke od voćke.

Muljača nije na električni pogon i težine je svega 35kg što je kao i prethodne dve prednost koja ne može da se zanemari. Možete je koristiti bilo gde i prenositi je lako što je čini idealnom za svako domaćinstvo.


Bilo koja od ove tri muljače za voće je dobar izbor kada je čuvanje prirode u pitanju. Ekološka svest je važna pored funkcionalnosti, a ove tri muljače podležu pod oba. Bilo da pravite vino ili rakiju, nema lepšeg osećaja nego kada svojim radom napravite nešto u čemu kasnije možete da uživate sa svojim prijateljima i porodicom.


Električne muljače za voće

Električna muljača ENO 15 za grožđe sa odvajanjem peteljki

Možda vam je potrebno nešto veće, brže i što će vam olakšati posao. ENO 15 je električna muljača koja ima funkciju odvajanja peteljki što je čini savršenim izborom. Izrađena je od emajliranog aluminijuma i kapacitet koša je 1600-1800 kg/h. Da, dobro ste to pročitali, muljača može da očisti 1600-1800 kg za samo jedan sat.

Uštedećete mnogo vremena i posla ako se odlučite za ovakvu muljaču bilo da ste domaćinstvo, mali ili veliki proizvođač vina ili rakije.

 

Grifo DMC muljača za grožđe sa elektromotorom

Kao i prethodna muljača i ova muljača je izrađena od emajliranog čelika, izdržljiva je i ima funkciju odvajanja peteljki. Ono što razlikuje ovu muljaču jeste motor od 1KS. Ovim motorom muljača bez problema obradi 1500kg/h što je i više nego dovoljno za jedno domaćinstvo.

Zupčanici i valjci su napravljeni od najlona kako što osigurava veliku čvrstoću i dugotrajnost. Pored toga valjci su podesivi zahvaljujući posebnim podupiračima.

 

ENOITALIA Električna muljača sa odvajanjem peteljke i pumpom

Malo ozbiljnija mašina od svih prethodnih, ali za prave poznavalace pravljenja vina ili rakije ovakva mašina je prava poslastica. Muljača izrađena od nerđajućeg čelika, polucentrifugalna sa funkcijom odvajanja peteljki. Pored svega toga ima pumpu za prenošenje isceđenog soka. Korito koje se koristi za skupljanje odvojenih peteljki se može skinuti što je čini veoma lakom za održavanje i čišćenje.

Šta još može da se kaže za ovu muljaču, a da vam nije već privukla potpunu pažnju? Možda da dimenzija pumpe koja je prečnika 60mm. Ipak mislim da je ono što će vas kupiti kapacitet koša, ako već sve ostalo nije. Kapacitet koša ove muljače za voće jeste 3000kg/h.


Pekmezi, džemovi i drugi domaći proizvodi

Ne bi bilo fer da ne pomenemo i drugu stranu jesenjih proizvoda od voća. Svako ko je ikada pravio džem, pekmez ili domaći sok od voća zna koliko vremena oduzima otkoštavanje voćki. Postoje pasirke za voće koje istovremeno imaju i funkciju muljače, ali nemaju sve pasirke ovu funkciju. Zato ne bi bilo loše da bacite pogled na izbor muljača o kojima smo pisali i olakšate sebi posao.

Neka vaš džem, pekmez ili domaći sok od voća bude najbolji i neka krasi svaki desert kraljevski. Niko ne mora da zna vašu tajnu. Niko ne mora znati da ste sebi olakšali posao i time poboljšali ukus i spavali malo duže.

Neka svi uživaju u plodovima voća

Kada se sve sabere i oduzme, sami birate po svojim mogućnostima, ali ono što napravite je nešto u čemu ćete moći da uživate i vi i svi koji probaju vaše vino ili rakiju. Tradicionalno je da se svako okupljanje kruniše dobrim pićem, neka to bude nešto što ste vi sami napravili. Da li išta može da ulepša okupljanje od dobrog vina ili rakije? Može, veće uživanje je upravo to da budete svedok toga da i drugi uživaju u nečemu što ste vi napravili.

Svaka boca vina ili rakije ima svoju priču, a vi kao deo te priče možete da ispričate ono što niko od nas ne može. Vi znate početak, brigu i branje. Vi ste bili tamo pored muljače, kada se radila destilacija i sipanje u flaše, a sada možete sa svima da podelite i taj poslednji deo, deo koji ide uz ispijanje iz čaše.

Hvala na čitanju! Pogledajte još naših tekstova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *