Kosilica ili kosačica? Zašto je važno odabrati pravu?

Svima nam je dosta tmurnog vremena i sumorne okoline, a dolazak lepšeg vremena čekamo nestrpljivo. Izlazak iz kuće ili stana u dvorište ili park kako bismo uživali u prirodi je blizu. Dani su duži, Sunce greje jače i samo je pitanje dana kada ćemo osetiti miris prve prolećne trave koja će zameniti smeđe boje zelenom.

Taj prvi miris prolećne trave je znak početka sezone održavanja zelenih površina i podseća nas da nismo mislili o tome na vreme. Dok još ima vremena treba da se zapitamo šta nam je potrebno – kosilica ili kosačica?

Po definiciji, odgovor deluje jednostavan.

Kosilica se koristi za manje površine, obično je manja i izgleda onako kako zamišljamo da izgleda mašina kojom skraćujemo travu.

Kosačica se koristi za veće površine i sličnijaja je traktoru nego ručnoj kosilici koju prosečna osoba koristi za svoje dvorište.

Sve deluje vrlo jednostavno i jasno, ali odgovor leži u detaljima kao i uvek. Detalji znače razliku između toga da je košenje trave mučenje ili lagan posao.

Zašto je važno redovno održavati travnjake?

Osim očiglednog odgovora – dvorište i zelene površine lepše izgledaju pokošene, postoji još nekoliko razloga zašto je važno redovno održavati travnjake. Redovno košenje trave zapravo doprinosi zdravlju i izgledu travnjaka. Visoka trava zaklanja dotok sunčeve svetlosti nižim delovima biljke zbog čega dolazi do sušenja i odumiranja korena.

S druge strane, prekratka trava je idealno okruženje za korov koji samo čeka da izbije čim mu se ukaže malo sunčeve svetlosti.

Ako se kosilica koristi redovno i pravilno, trava ostaje optimalne visine kako bi pravilno obavljala fotosintezu i ostala zdrava. Kosilica je takođe veoma važan alat u suzbijanju štetočina i nosioca raznih bolesti.

Svi smo svedoci da zime nisu hladne kao što su nekada bile što je razlog sve većim najezdama raznoraznih buba. Ne samo da ih ima više nego i vremenski period koji provode na našem podneblju je sve duži.

Mnoge vrste vole da se nastane u visokoj travi. Buve su samo jedan od problema sa kojima se borimo u visokoj travi, ali onaj drugi problem je daleko opasniji, a to su krpelji koji su prenosioci zaraza i bolesti. Zato kosilica postaje najbolji prijatelj i zaštitnik vaše porodice i ljubimaca tako što pomaže da trava bude kratka i neprivlačna za ove pošasti. 

Koje vrste kosilica i kosačica postoje?

Kosilice mogu biti akumulatorske, benzinske ili električne.

Akumulatorska kosilica ima ekološku prednost kao i nizak nivo buke koji proizvodi. Kao i akumulatorska kosilica električna je takođe tiha i nema izduvnih gasova. Iako vas kabl ograničava pri korišćenju električne kosilice, cena je obično velika prednost. Akumulatorske i električne kosilice su idealne za manja dvorišta gde nije potrebna velika snaga i gde nećete uznemiravati komšiluk bukom.

Benzinska kosilica je idealna za veće površine ili veća dvorišta zbog svoje snage.

Postoje dve vrste benzinske kosilice, a to su bez pogona koja je laganija što je čini lakšom za manervisanje i samohodajuća koja je jača, teža i brža te se koristi za veće površine.

Trava ipak ne raste samo u dvorištu već raste i oko zgrada, po parkovima i u dvorištima fabrika ili firmi. Ove zelene površine su znatno veće i samim tim vremenski i fizički zahtevnije za održavanje. Traktorske kosačice su ono što će rešiti svaki posao lako, brzo i efikasno.

Održavanje okoline može da bude lagana vožnja koja za sobom ostavlja pokošen travnjak i lep pogled.

Redovno održavanje travnjaka svima ulepšava boravak u prirodi

Detalji su velika stvar

Sada kada znamo važnost održavanja travnjaka i koje vrste kosilica i kosačica postoje, vreme je da se upoznamo sa detaljima. Postoje razni dodaci i jačine, kao i veličine i težine na koje treba da obratite pažnju pre nego što se odlučite koja kosilica ili kosačica je upravo ona koja odgovara vašim potrebama.

Električne kosilice za travu

Einhell GC-EM 1536 Električna Kosilica za travu

Einhell GC-EM 1536 električna kosilica je jačine 1500 W što pruža mogućnost košenja površine do 600 m².

Poseduje snažan motor koji zahvaljujući torzionom momentu daje dobre rezultate čak i u gušćem rastinju.

Postoje pet nivoa kada je u pitanju visina rezanja, a podešavanje je lako i jednostavno. Ergonomska i podesiva drška kao i težina od samo 10kg pružaju udobnost dok posebno dizajnirani točkovi omogućavaju lako kretanje po svakom terenu bez velikog oštećenja trave. Vreća za sakupljanje trave od 38l sa integrisanim indikatorom napunjenosti je jedna od velikih olakšavajućih faktora jer nema dodatnog posla oko skupljanja trave nakon košenja.

Villager Električna kosačica Villy 1300 E

Električna kosačica Villy 1300 E je namenjena za upotrebu u domaćinstvima na malim i srednje velikim travnjacima do 600 m².

Prednost ove kosilice jeste u tome što je veoma tiha što je čini idealnom za korišćenje u urbanim sredinama. Težina od svega 12kg je čini lakom za upravljanje, a kompaktne dimenzije olakšavaju odlaganje jer ne zauzima mnogo prostora. Visina rezanja se može podesiti na tri različita nivoa, a sakupljač zapremine od 35l otklanja sa dnevnog reda poslove nakon košenja. Motor kosačice pruža do 1300 W nominalne snage.

Akumulatorske kosilice za travu

EINHELL Akumulatorska kosačica za travu GE-CM 36/47 S HW Li (4×4,0Ah)

Einhell GE-CM 36/47 S HW Li akumulatorska kosilica je kosilica koju imamo na umu kada pomislimo da posao može biti zadovoljstvo. 

Zahvaljujući Power X-Change sistemu baterija, sva energija koja je potrebna ovom motoru bez četkica dolazi iz dve moćne sistemske baterije od po 18 V i 4,0 Ah. Punjive baterije iz Power X-Change serije se mogu koristiti u bilo kom proizvodu iz serije Einhell sistema. Kosilica ima 6 nivoa podešavanja visine uz pomoć samo jedne ručice.

Promenljiv pogon pomaže u boljem rukovanju kosilicom i preporučuje se za travnjake do 700m². Funkcija bočnog izbacivanja i deflektor za izbacivanje trave sa zadnje strane obezbeđuju da se rezana trava usmerava u stranu bez ometanja pri radu. Velika korpa za sakupljanje travezapremine od 75 l ima indikator nivoa i dve ručke za pražnjenje. Ova akumulatorska kosilica takođe ima i funkciju malčiranja uz adapter.

VILLAGER Akumulatorska kosačica Villy 3740 E (2BCB)

VILLAGER Akumulatorska kosačica Villy 3740 E (2BCB) je deo FUSE linije uređaja te može da koristi bateriju bilo kog uređaja iz ove linije.

Kosilica je srednje veličine, koristi dve FUSE baterije od 18V što doprinosi jačini i boljem kvalitetu rada. Pošto je kosilica električna, veoma je tiha i ne zagađuje okolinu gasovima i bukom. Zapremina sakupljača je 35 l dok se visina sečenja može podesiti na šest nivoa. Ova kosilica je namenjena za košenje travnjaka površine do 400m².

Benzinske/motorne kosilice za travu

GARDEN MASTER Motorna samohodna kosačica S460VX

Samohodna kosačica GARDENmaster S460VX BLACK SERIES sa pogonom na zadnje točkove je idealna za zahtevnije poslove i veće površine. Može se kombinovati izbacivanje pokošene trave u korpu veličine od 50l i na stranu. Pogonski motor zapremine 173cm3 i snage 5,0 ks sa rezervoarom goriva od 1l će obaviti i veće poslove bez problema. Poseduje sedam pozicija za visinu sečenja i radnu širinu košenja od 46cm.

VILLAGER Motorna kosačica ATLAS 3010 T je dizajnirana sa integrisanim ležajevima u točkovima. T 6 OHV motor zapremine 146 cm³ i snagom od 2.6 kW dostiže broj obrtaja od 2800rpm. Visina košenja je podesiva na 6 nivoa, a sakupljač za travu poseduje kapacitet do 40l. Ova kosilica pored funkcije košenja i sakupljanja ima i funkciju malčiranja. Sa širinom sečiva od 42cm preporučuje se za površine košenja do 800 m².

VILLAGER Motorna kosačica ATLAS 3010 T

Traktorske kosačice

VILLAGER Traktor kosačica VTR 660

VILLAGER Traktor kosačica VTR 660 je dizajnirana za košenje travnjaka pomoću metalnog noza. Kosačicu pokreće motor snage 4.2 kW – 5.7 KS što omogućava broj obrtaja od 3000 rpm. Širina košenja je 616 mm, a visina sečiva se može podesiti na četiri nivoa 30-90mm. Tip transmicije je manuelan sa četiri brzine napred i jednom nazad. Zapremina sakupljača je 130l i preporučuje se za površine do 4000 m² što je čini idealnom za održavanje oko fabrike ili firme.

Traktor kosačica AGM LTM 98-19

Traktor kosačica AGM LTM 98-19 sa svojom težinom od 205kg lako savlađuje svaku zelenu površinu. Motor snage 8.8 kW i zapremine 432cm³ omogućuje broj obrtaja od 2800 rpm. Visina sečiva je podesiva na sedam nivoa 30-90mm sa širinom sečiva od 980 mm brzo i lako pređe velike površine. Poseduje pet brzina napred i jednu nazad. Preporučuje se za velike površine do 5000 m² što je i više nego dovoljno za održavanje travnjaka oko zgada, parkova i firmi.

Obavite posao brzo i lako kako biste duže uživali u lepom vremenu

Sve što je potrebno da uredite zelene površine sada znate. Razmislite o svojim potrebama i mogućnostima i dočekajte sezonu spremni kako biste mogli da uživate u plodovima svog rada sa svojim najmilijima. Smeh uz igru sa decom i trčanje sa ljubimcima je sve o čemu treba da razmišljate. Možda i po koji piknik sa voljenom osobom. Uživajte u mirisu sveže pokošene trave na miru sa osećajem dobro i lako obavljenog posla.

Hvala na čitanju! Pogledajte još naših tekstova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *